Poslovne funkcije

Financije i revizija

Za poslovnu funkciju financija unutar organizacija InfoDom nudi Oracle financije, dio e-Business Suite.
Uz veliko iskustvo naših konzultanata u razvoju i implementaciji informacijskih sistema, omogućujemo korisniku da implementacijom eBS-a dobije optimalno rješenje za svoje potrebe. Više o Oracle Financials pročitajte ovdje


Revizija poslovanja neke organizacije ili institucije je aktivnost neovisnoga, objektivnog uvjeravanja i konzultiranja osmišljena kako bi se povećala vrijednost organizacije i poboljšalo njezino poslovanje. Ona pomaže organizaciji da ostvari svoje ciljeve tako što unosi sistemski i discipliniran pristup vrjednovanju i poboljšanju efikasnosti procesa upravljanja rizikom, kontrole i upravljanja.

 

 

U današnje doba munjevitog razvoja informacijskih sistema, velika većina kompanija, pa tako i banaka, čuva svoje informacije o poslovanju u elektronskom obliku. Sve transakcije se bilježe, zapisuju po tablicama u nekoj bazi podataka. Tako se u današnjem informatiziranom svijetu, pojavila se potreba za alatima koji bi bili sposobni obrađivati ogromne količine podataka u bazama, kontrolisati transakcije, identificirati anomalije u takvim elektronskim podacima.

Kako ističe ugledni američki časopis “Internal Auditor Magazine”, propast Enrona potakla je interne kontrolore na razmišljanje i poduzimanje većih koraka. Sada su pod pritiskom da igraju još veću ulogu u jačanju interne kontrole i upravljanja, pružajući svojim kompanijama širu, dublju analizu podataka u pravo vrijeme. To je dramatično promijenilo vrstu softvera za kojima su revizori posezali. Mišljenje je da revizori trebaju provesti vrijeme rješavajući iznimke u svojim podacima, prije nego pronalazeći ih, omogućujući im da idu iznad rutinske politike, i preuzmu više “dodatne vrijednosti” na odgovornosti, uključujući i menadžerski rizik.
 
Procjenjuje se da će 6% prihoda organizacija biti izgubljeno u ovoj godini kao rezultat prevara zaposlenika. Transakcijska analiza jedan od najsnažnijih načina otkrivanja prevara unutar organizacije. Temelji se na radu sa skupinom indikatora za otkrivanje potencijalnih prevara. Potreba je da se analiziraju i testiraju sve transakcije prema parametrima koji označavaju indikatore prevare, a ne samo manji uzorak.
 
Informatička rješenja u ovom području poslovanja moraju ponuditi pouzdana rješenja kojima se može pristupiti, analizirati, i uspoređivati i vrlo velike količine transakcijskih podataka. Analitička tehnologija može se koristiti za otkrivanje anomalija i izolisanje grešaka unutar transakcijskih podataka koji potkopavaju poslovne procese i financijske rezultate. Rezultat: sveobuhvatan uvid u slabosti kontrole i potencijalne poslovne rizike, omogućujući pouzdane odluke i brži odgovor na organizacijske, tržišne, i regulatorne promijene.
 
InfoDom u svom portfelju nudi slijedeće proizvode:
 
Galileo
Galileo - sistem upravljanja revizijom -  Sveobuhvatni je sistem potpuno integrisanih modula koji mogu biti usklađeni da zadovolje sve potrebe interni revizora, od strateškog planiranja, upravljanja revizijom i resursima, praćenje statusa izvršenja posla, do automatskog generiranja dokumentacije kao rezultat revizije. Sistem pokriva područja:
 
°         Planiranje i praćenje aktivnosti
°         Upravljanje resursima/osobljem
°         Sistem radnih dokumentacija (mogućnost offline rada)
°         Praćenje preporuka i generisanje revizorskih izvještaja
°         Upitnici nakon izvršene aktivnosti
°         Izvještaji, KPIs i MI statistike
°         i dr.
 
Magique
Magique Risk Manager je sistem potpuno integrisanih modula grupiranih u slijedeće module: (1) registar rizika, (2) upitnici, (3) sistem izvještavanja o incidentima / operativnim gubicima, (4) praćenje aktivnosti, (5) izvještaji.
Upravljanje rizicima kroz Magique sistem obuhvaća:
 
         Mapiranje organizacijske strukture
         Procjena rizika
         Analiza i praćenje procesa i pod-procesa
         Sažetak ciljeva i rizika
         Evidentiranje i upravljanje događajima / operativni gubitci
         Nadzor, indikatori i statistike
         Signalizirajuće oznake (Traffic light) i “heat map” izvještaji
         Ključni rizici i identifikacija kontrola
         Analiza trenda
         Analiza revizije naspram poslovanja
         Praćenje statusa
         i dr.
 
U potpunosti kompatibilan sa Sarbanes Oxley zahtjevima, COSO, COCO, Turnbull and Basle principima.
 
Galileo/Magique su proizvodi engleske kompanije Horwath White Hill Ltd., a InfoDom je partner od 2007. godine.
 
 Reference na području revizije:
 
Državnom uredu za reviziju, Hrvatskoj narodnoj banci, Zagrebačka banka, Croatia Airlines, OTP banci, T-Hrvatske telekomunikacije, Kaufland, Volksbank, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, Ministarstvo financija, te Centralna banka BiH u Bosni i Hercegovini.